Nyíló kertkapu

nyíló kertkapu

Klasszikus kertkapu megoldás. A mai, korszerű zsanérok eredményeképpen igen megbízható, egy illetve kétszárnyú, szimmetrikus és aszimmetrikus kertkapuk gyárthatók.

Az ilyen kapuk kinyitásához szükséges hely a szárny(ak) szélességétől, azaz seprésétől függ, amit csak az oszloptól befelé, merőlegesen kell biztosítani. Ezt a távolságot tovább csökkenthetjük, ha szárnyas kaput tervezünk. Ezeket különösen nagy kapunyílásoknál szokás alkalmazni. A kapuszárnyak nyitása is könnyebb, viszont a szimmetrikus szárnyak automatikus mozgatásához két motorra lesz majd szükség. Nem szabad megfeledkeznünk a nyíló kapuk oszlopainak teherbírásáról sem, továbbá a kapu súlyához igazodóan kiválasztott, és utólag beállítható forgáspontokról, azaz a kapupántokról, és azok felerősítéséről sem. Ezek az oszlopok kiviteléhez igazodóak, s ugyancsak készen beszerezhető elemek.

A nyílókapuk között egyre több a kovácsoltvas jellegű, amelyeket általában előregyártott, díszes, és számtalan kombinációra lehetőséget adó félkész idomelemek összehegesztésével alakítanak ki.